Expositie Geert Bok in Theater Sneek

12 september 2023

Hier onder meer informatie over Geert Bok.

Een Sneker legende: Geert Bok (1900-1998)
,,Ik wil wel eens weten wie meer getekend heeft dan ik’’

Gewapend met een tekenboek en een paar potloden zwierf Geert Bok door Sneek en omgeving, op zoek naar een mooi tafereeltje wat hij kon tekenen. Hij deed dit al zo lang, dat hij voor velen een bekende verschijning geworden was. Als hij ergens zat te tekenen kwamen de mensen een praatje met hem maken en wilden ze zijn tekeningen of aquarellen kopen. Zodoende had Bok een hobby die wat opbracht. Tekenen was altijd al zijn hobby geweest en hij had dan ook een onvoorstelbare hoeveelheid tekeningen gemaakt. ,,Ik zou wel eens willen weten wie meer getekend heeft dan ik’’, zei de heer Bok eens in een interview met de Leeuwarder Courant in 1969.

De heer Bok is geen rasechte Sneker. Hij is namelijk geboren in Offingawier, waar hij tot zijn dertiende jaar heeft gewoond. Hij tekende al vanaf zijn jeugd. Vroeger op school was hij al een uitblinker. Hij kon van zijn hobby geen beroep maken, want als je tekenleraar wilde worden, moest je studeren en dat was er in die tijd niet bij. Als je van de lagere school kwam, moest je direct naar ,,de baas’’.

Het Heitelân
De heer Bok is een tijdje drukkersleerling geweest bij de fa. Brandenburgh en Co. en hij heeft een tijdje in de kruideniersbranche gewerkt. Maar allebei was het hem niks. In 1920 is hij naar Argentinië gegaan om daar zijn geluk te beproeven. Hier heeft hij bijna een jaar om gezworven. Het was een hopeloze toestand in Zuid-Amerika en hij besloot maar weer naar Europa te gaan. Dat was een paar jaar na de Eerste Wereldoorlog en hij dacht: “Ik ga maar eens naar Frankrijk, misschien is daar nog wat te doen.” Maar daar was het Bok ook niks waard. Hij vertelde hierover: “Ik zat dus weer in de buurt van het ,,heitelan’’ en hoe dichter je erbij bent, hoe meer het trekt. Ik ging dus maar weer naar huis’’. Toch heeft Geert Bok nog wel geprobeerd om tekenleraar te worden en in dit streven werd hij geholpen door kunstschilder Andries van der Sloot uit Leeuwarden. Maar hij moest dan halve dagen werken omdat hij veel tijd nodig had voor de studie. Hier was zijn baas niet voor te vinden en Bok heeft het niet doorgezet. Dit speet hem natuurlijk later wel. 

Goede tekeningen

Vroeger tekende Bok altijd voor zichzelf en verkocht hij nooit iets van zijn tekeningen. Later was het precies andersom. Vanaf de latere jaren ‘60 had hij een paar tekeningen gemaakt van skûtsjes, die vlak voor de Sneekweek ergens werden opgehangen. De burgemeester van Borne zag ze hangen en wilde ze kopen. ,,Dit was voor mij de aanleiding om meer van mijn werk te gaan verkopen”.

Meest Skûtsjes

Hij maakte veel tekeningen van Sneek en van de dorpen hier uit de omgeving. Ook maakte hij veel tekeningen van Oud-Sneek, waarbij hij oude ansichtkaarten en foto’s als voorbeeld gebruikt. Het meest tekent hij skûtsjes. ,,Nergens om hoor, maar mijn skûtsjes zijn goed. Ik teken ze altijd van een foto en als ik ze ga tekenen meet ik ze helemaal uit. Dan ben ik safe, want dan krijg ik ze altijd goed op papier. Er is veel vraag naar tekeningen van skûtsjes. Och, voor Hollanders is het een mooie originele herinnering aan Friesland’’, vertelt de heer Bok.

Bekijk hier de gehele collectie van Geert Bok die bij ons te koop zijn.

Online kunstadvies

Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst

Ja, ik wil advies

Redmer Bax

Houd jij ook zo van kunst?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste kunstwerken,exclusieve voorproefjes en leuke extraatjes.

Volg ons op social media!

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, prachtige kunstwerken en exposities.