Johan Haanstra & Noor Agter

Van 19 november te zien tot en met 31 december

Johan Haanstra (1914-1991) is opgeleid aan de Rijksacademie van Beeldende kunsten in Amsterdam. Haanstra vestigde zich na zijn academietijd in Enschede.

Haanstra was medeoprichter van de Nieuwe Groep, waartoe ook zijn vader en zijn broer Folkert jr, hoorden. In 1950 werd Johan Haanstra docent aan de AKI te Enschede, alwaar hij teken- en schilderkunst doceerde.

Zijn vrije werk, met name landschapsgouaches, kwam een beetje tot stilstand onder de grote werkdruk die het onderwijs met zich meebracht. Na een inzinking in het begin jaren vertrekt Haanstra uit het onderwijs en vestigt zich in 1976 in Friesland (Warns).
In Warns gaat Haanstra weer schilderen. De schilderijen die hij maakt getuigen van een nieuw élan. Haanstra geeft ze titels die ontleend zijn aan de topografie van Friesland, maar van traditionele landschapsschilderijen is geen sprake. Het zijn non-figuratieve schilderijen in heldere kleuren.

Noor Agter (Utrecht, 1949) woont en werkt in Eenrum (Groningen). Ze volgde Academie Minerva in Groningen, de Hoge School der Kunsten in Utrecht en later diverse cursussen op beeldend gebied.

Ze woonde, studeerde en werkte door het hele land, tot ze in 1978 te Eenrum wortel schoot. Ze maakt ruimtelijk werk. Haar materialen zijn papier-maché, ijzerdraad, hout, stenen, gevonden voorwerpen van het wad, en nog velerlei andere materialen.

Het werken met een thema kan haar inspireren, maar ook het materiaal zelf, de natuur in het algemeen en het waddengebied in het bijzonder. Daarnaast tekent ze tweewekelijks model met een groep kunstenaars uit de omgeving.

Online kunstadvies

Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst

Ja, ik wil advies

Redmer Bax

Houd jij ook zo van kunst?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste kunstwerken,exclusieve voorproefjes en leuke extraatjes.

Volg ons op social media!

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, prachtige kunstwerken en exposities.