Jan van Tuinen & Johan Visser

Van 10 oktober te zien tot en met 21 november

De expositie met kunstwerken van de Jan van Tuinen (1944-2012) is een must-see voor inwoners van Súdwest-Fryslân en vanwege de abstracte, constructivistische uitstraling, zelfs voor internationale bezoekers. Er is nog steeds veel belangstelling voor zijn werk bij liefhebbers en verzamelaars. 

De geboren Sneker kunstenaar genoot zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool te Leeuwarden en vervolgens aan de Stichting Ateliers ’63 te Haarlem. Hij woonde en werkte vele jaren in Sneek.

De kunstenaar voerde in de jaren zestig, samen met Folkert Postma en Peter Bax, een aantal malen action painting sessies uit. Jan was lange tijd werkzaam als fotolithograaf bij drukkerij Flach. In 1994 was er de expositie ‘Jan van Tuinen 25 jaar kunstenaar’ in Sneek bij Galerie Bax Kunst, bij BAS en in koffiecafé De Draai. Dit was toen tevens zijn laatste expositie waarbij Jan afscheid wilde nemen van de kunst.

De laatste jaren was er weer sprake van dat hij zijn werk als kunstenaar weer wilde hervatten. Zijn gezondheid heeft dit echter niet toegelaten. In 2012, op 27 augustus overleed Jan, die in 1978 onder meer bekendheid verwierf met zijn spraakmakende Friese Vlag Project. 

Johan Visser is geboren en getogen in Leeuwarden. Na vele jaren met toegepaste kunst bezig te zijn geweest was er een sterke drang om vrij te werken. Zijn materiaal: Voornamelijk hout in combinatie met andere materialen. Objecten met een knipoog die ruimte nodig hebben om aanwezig te zijn.

Gedurende al de jaren was er dus een sterke drang aanwezig, ook in mijn schetsen, om mijn passie uit te oefenen in de vrije- dan in de toegepaste kunst.

Daar was een groter atelier voor nodig dan mijn hokje van 3 bij 6 meter achter mijn huis.

Het resultaat is dat mijn huidige atelier volstaat met objecten van voornamelijk hout in combinatie met andere materialen.

Objecten met een humoristische knipoog waarvan Acht Bar in 2011 en De Verbintenis in 2012 door mee te doen met Zomerexpo in het Gemeentemuseum in Den Haag geëxposeerd zijn en Acht Bar in Juni in De Straat 2012 in het Fries Museum. Objecten die ruimte nodig hebben om aanwezig te zijn.

Online kunstadvies

Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst

Ja, ik wil advies

Redmer Bax

Houd jij ook zo van kunst?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste kunstwerken,exclusieve voorproefjes en leuke extraatjes.

Volg ons op social media!

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, prachtige kunstwerken en exposities.