Jan van der Meulen & Ada Stel

Van 12 maart te zien tot en met 23 april

In april volgend jaar mag Galerie Bax Kunst alweer dertig kaarsjes uitblazen:
Sinds 1992 is de Sneker Galerie uitgegroeid tot een begrip in Noord-Nederland. Om dit te vieren pakt de Galerie groots uit met een expositie op drie locaties in Sneek, met kunstwerken van de Friese kunstenaars Jan van der Meulen en Ada Stel.

Jan van der Meulen
Regelmatig exposeert Fries kunstenaar Jan van der Meulen in Sneek. Ditmaal bestaat de expositie uit zijn schilderijen, grafiek en tekeningen.

Om een breed overzicht van zijn oeuvre te kunnen bieden worden naast de werken in de galerie ook een groot aantal schilderijen, soms nog niet eerder getoond, gepresenteerd in Kunstencentrum Atrium en in de foyer van Theater Sneek.

Geboren Fries Jan van der Meulen, woonachtig in Burgum, ontwikkelde een eigen vlakdruktechniek die hij ‘staaldruk’ noemt en waar hij later patent op zou krijgen. Hij verschijnt in het Guinness Book of Records met de grootste staaldruk ter wereld.
Tijdens deze bijzondere jubileum expositie laat de kunstenaar enkele van zijn nieuwste werken zien, maar ook eerder werk. Het is min of meer een overzichtsexpositie welke meer dan 75 schilderijen, staaldrukken en tekeningen laat zien.

Ada Stel maakt handgevormd keramiek. Om die reden noemt zij zichzelf dan ook keramiste en niet pottenbakker. In haar werk speelt de figuratieve richting een belangrijke rol, waarbij een keus wordt gemaakt voor geabstraheerde beelden van vrouwen. Hoewel ze zelf altijd al feministisch georiënteerd was, kwam dit thema pas goed tot leven na een bezoek aan Afrika.

Daar zag ze hoe vrouwen veelal ondankbaar en onzichtbaar werk deden, maar toch fier en rechtop bleven. De vrouwen die Ada sindsdien maakt zijn als eerbetoon bedoeld. De houding en de uitstraling van de beelden bepaald of het beeld een geisha wordt of een Javaanse of Afrikaanse dame. Het zijn fiere vrouwen die trots een groot besef van eigenwaarde uitstralen.

Ada Stel werkt met klei, die zij zelf samenstelt. Hierdoor kan zij in een vroeg stadium al die eisen aan het materiaal stellen, die een werkwijze, zoals haar voor ogen staat mogelijk maakt. Doordat zij Nieuw-Zeeland en Afrika bezocht had, werd bij Ada de voorliefde voor de diversiteit in structuren en kleuren gewekt.Voor het decoreren maakt zij onder meer gebruik van engobes, oxyden, terra-sigillatais en diverse glazuren.

Naast keramiek maakt Ada Stel ook bronzen beelden. De werkstukken beginnen als een ruwe tweedimensionale schets, ontstaan uit een pose, een houding. Vanuit een harde kern wordt vervolgens het skelet opgebouwd en doorgaans afgewerkt met was.

De langgerekte iele gestalten zijn dikwijls met kleden omhangen, waardoor het breekbare karakter nog eens wordt onderstreept.

Online kunstadvies

Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst

Ja, ik wil advies

Redmer Bax

Houd jij ook zo van kunst?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste kunstwerken,exclusieve voorproefjes en leuke extraatjes.

Volg ons op social media!

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, prachtige kunstwerken en exposities.