Hiske Wiersma & Anneke Harting

Van 24 augustus te zien tot en met 28 september

Hiske Wiersma (1973) volgde haar opleiding aan de NHL in Leeuwarden en de ABK Minerva in Groningen. De kwaliteit van de schilderijen van Hiske Wiersma wordt in sterke mate bepaald door haar affiniteit met het onderwerp. Zij schildert portretten van mensen, maar liever van dieren. En deze portretbenadering maakt haar dierschilderijen hoogst individueel. In een heldere, fris-Friese stijl legt Wiersma de uiterlijke kenmerken op het doek vast. Tegelijkertijd streeft zij ernaar om door te dringen tot de ziel van het wezen wat zij schildert. ‘Ik moet al meteen bij de eerste opzet contact met het schilderij krijgen’, zegt zij, ‘als dat gebeurt, weet ik dat het gaat lukken’. Met dieren is dat vooral oogcontact. Vandaar dat zij de ogen, die zij het eerst schildert, vrij gedetailleerd uitwerkt, terwijl de rest meer impressionistisch blijft. Om de intensiviteit van het portret te versterken worden achtergronden meestal geabstraheerd.

Anneke Harting is een eigenzinnig keramiste. Steeds opnieuw weet zij te verrassen. Dan weer verleidt zij de toeschouwer tot wegdromen bij verstilde decoraties op haar objecten, dan weer dwingt zij deze tot verder onderzoek bij cryptische afbeeldingen. Naast bijna symfonische vormen maken ook uiterste gestileerde ontwerpen deel uit van haar werk. Haar vakmanschap wordt alom gewaardeerd, haar scheppingsdrang is tomeloos. Haar werk vernieuwt zich steeds, herhaling acht zij uit den boze.

Inmiddels vinden de objecten van Anneke hun weg over de gehele wereld, variërend van relatiegeschenken voor multinationals tot een cadeau voor een geliefde aan de andere kant van de aardbol. Ook bij ingrijpende gebeurtenissen als een overlijden weet zij de emoties van nabestaanden in haar ontwerpen te vertalen.

Online kunstadvies

Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst

Ja, ik wil advies

Redmer Bax

Houd jij ook zo van kunst?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste kunstwerken,exclusieve voorproefjes en leuke extraatjes.

Volg ons op social media!

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, prachtige kunstwerken en exposities.