Gerard Galema & André van der Linden

Van 7 december te zien tot en met 18 januari

Door middel van contrasterende vormen en materialen wil André van der Linden uitdrukking geven aan wat een individu beweegt en in beweging brengt. Hoewel een zekere mate van figuratie bijna altijd waar te nemen is, is de beeldtaal die hij daarbij gebruikt sober en abstract. Na jaren lang composities van RVS en brons, soms in combinatie met steen, gemaakt te hebben, ontstond bij hem de behoefte aan een fel en kleurrijk beeldelement.

Door zijn hardheid, weerbestendigheid en kleurrijke mogelijkheden is glas dan het materiaal met de beste combinatiemogelijkheden met staal en brons. In eerste instantie ging Andre nog uit van de visuele mogelijkheden van steen en kwam hij uit bij de opake (niet transparante) toepassing van glas. Door het gebruik van RVS draden en staven had hij in veel beelden al een zekere mate van transparantie. De mogelijkheid van transparantie van glas is voor hem dan ook een welkome aanvulling in de expressiemogelijkheden, zodat dit nu als nieuw element in zijn werk kenbaar is. Door fusing en bending (of door kiln casting) is het mogelijk om een nauwkeurige passing te maken op de metalen vormelementen.

Gerard Galema’s kennismaking met de abstract expressionistische kunst was, liefde op het eerste gezicht. Kunstenaars waaronder Willem de Kooning, Karel Appel maar ook materiekunstenaars als Kiefer en Tapies hebben een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. Galema’s schilderijen zijn kleurrijk maar anderzijds ook ingetogen van aard.Zo is er altijd sprake van het zoeken naar het grote gebaar en tegelijkertijd een oriëntatie op een meer minimalistische insteek, welke bijvoorbeeld zo kenmerkend is voor “overall painting”.

Op het eerste gezicht komen Galema’s composities als vanzelfsprekend over, echter bij nadere beschouwing valt een subtiele gelaagdheid en diepgang op, die zo kenmerkend is voor zijn schilderijen. Galema’s werk is spontaan en associatief van opzet, zijn dagelijkse indrukken worden getransformeerd tot abstracte beelden welke hij vastlegt op doek. Met dit dynamische spel van vorm en kleur, schept Galema een kader waarbinnen de toeschouwer zijn fantasie de vrije loop kan laten.

Online kunstadvies

Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst

Ja, ik wil advies

Redmer Bax

Houd jij ook zo van kunst?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste kunstwerken,exclusieve voorproefjes en leuke extraatjes.

Volg ons op social media!

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, prachtige kunstwerken en exposities.