Bert van Santen & Sophia de Vries

Van 2 mei te zien tot en met 13 juni

Bert van Santenstudeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit van Utrecht. Als kunstenaar is hij sinds ruim 30 jaar actief. Hij leeft en werkt in Zaandam. Zijn werk omvat meerdere disciplines: schilderijen met olieverf en mixed media, beelden, kastobjecten, werk op papier, keramiek en kunstenaarsboeken met gemengde technieken.

Het recente werk (2016-2019) van Bert van Santen draagt de titel “Fleurs du Mal”, geïnspireerd door de gedichten van Charles Baudelaire en is ontstaan als reflectie op de problemen van de huidige tijd. Op materieschilderijen van olieverf laat van Santen zien wat hij als colorist in huis heeft. De bloemen en takken zijn haast reliëfs. De bloemen zitten veelal aan dorre takken.

Het nieuwste werk, dat in Sneek voor het eerst buiten zijn eigen atelier te zien zal zijn, is een reeks witte olieverfschilderijen met witte bloemen. De titel van deze reeks is nog niet bekend.

Sophia de Vries is in 1993 afgestudeerd aan de Kunstacademie in Kampen, in de richting monumentale vormgeving. 

Een monument is een teken dat ons aan iets herinnert, aan een gebeurtenis, aan een belangrijk persoonof aan een ervaring. Dat geldt zeker ook voor hetwerkvan Sophia. Zijzet haarherinneringen en ervaringen om in stalen objecten. Zelasten smeed ze, slaatze in vorm, slijpten schuurtze, tot er een object ontstaat dat haarverhaal, haarherinnering vormgeeft. Staal biedt De Vriesde mogelijkheid deze vorm te geven. Door de ambachtelijke manier van werken met dit materiaal voegt zijeen extra gelaagdheid aan dekunstwerken. Je ziet aan de beelden dat het kracht heeft gekost, dat het met zweet en soms met bruut geweld tot stand vorm is gegeven en afgemaakt is met liefde, tederheid en aandacht. Zo ontstaan vaak sobere en eenvoudige beelden die ondanks hun stoere materiaal en krachtige wijze van maken, fragiel en teder zijn.

Haaronderwerpen haaltSophianiet alleen uit de omgeving om haarheen maar vooral ook uit de rauwe landschappen van Schotland, Ierland, IJsland en de Shetland en Orkney eilanden. En zelfs uit de bijna oorspronkelijke natuurgebieden in Polen en Slowakije.
De monumentaliteitvan deze landschappen vertaal ik in eenvoud, in heldere getekende lijnen en zet die om in staal.

Online kunstadvies

Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst

Ja, ik wil advies

Redmer Bax

Houd jij ook zo van kunst?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste kunstwerken,exclusieve voorproefjes en leuke extraatjes.

Volg ons op social media!

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, prachtige kunstwerken en exposities.