30 jaar rond! januari – Bart Bosma

26 januari 2022

Galerie Bax Kunst bestaat 30 jaar.

Speciaal voor ons jubileum hebben wij 12 kunstenaars gevraagd om een schilderij te maken. Rond het thema 30-jarig bestaan, zijn het allemaal ronde kunstwerken met een doorsnee van  (Ø 30) . Het originele schilderij is te koop in meegeschilderde lijst, ook worden er 30 giclees van uitgegeven op canvas. 

Bart Bosma met het speciaal voor ons jubileum geschilderde kunstwerk: “Vlieland”.

Bart Bosma – Vlieland

Olieverf op paneel, in meegeschilderde lijst Ø 30 cm | € 300 (verkocht)

GIclée op canvas, ingelijst in blankhouten lijst  Ø 30 cm | € 175 (klik hier om te bestellen)


Over Bart Bosma 

Bart Bosma (9 september, 1951) is een kunstschilder uit Sneek. Friese landschappen, zeegezichten, meren en de natuur kenmerken zijn schilderwerken. ,,Een uur per dag schilderen is voor mij meer dan genoeg.” 

Bosma groeide samen met zijn twee zusjes en drie broers op in Sneek. Hij begon op zijn dertiende, toen hij op de ULO in Joure zat, met tekenen en schilderen. ,,Tekenen was voor mij een innerlijke drang”, vertelt hij. ,,Mijn vader en moeder konden allebei heel goed tekenen. Ze stimuleerden dat ook. Het zit in de familie.” 

Hij was dan ook blij toen hij een schilderdoos op zijn verjaardag kreeg. Met de bescheiden opbrengst van zijn eerste schilderwerken van onder meer skûtsjes en boten kon hij een brommer kopen. ,,Ik heb nooit overwogen om er mijn werk van te maken. Ik vond mijn eigen werk leuk genoeg.” 

Bosma ging al snel aan de slag als offsetdrukker bij Drukkerij Flach in Sneek. In de avonduren leerde hij op de Academie Vredeman de Vries (ook wel de Friese Kunstnijverheidsschool) in Leeuwarden meer over tekenen, schilderen en kunstbeschouwing. Daar kreeg hij onder meer les van kunstschilder Meinte Walta en beeldhouwer Chris Fokma. ,,Ik werkte vijf dagen bij Flach en ging vier avonden per week naar school in Leeuwarden. Of ik dat volhield? Je bent jong. Ik voetbalde er ook nog bij.” 

De Sneker kunstenaar schildert het liefst met olieverf en aquarel. Zijn specialiteit is zonder meer het Friese landschap. De wereld waarin hij leeft en graag in wandelt, fietst of doorheen vaart met zijn kano. Het Sneekermeer, de Boschplaat op Terschelling, de bossen in Gaasterland en natuurgebied De Deelen. Het is slechts een greep uit de werken die hij op deze locaties heeft gemaakt. Ook in Limburg, Noord-Holland en Frankrijk is hij vaak geweest om te schilderen. ,,Ik maak vooral gebruik van de kleuren okergeel, ultramarijn, painters grey en natuurlijk groen”, vertelt Bosma. ,,De schilderijen hebben vaak een vlakke horizon. De natuur in Friesland is prachtig. Daar moeten we zuinig op zijn.” 

Vaak tekent of schildert Bosma het landschap eerst in een boekje. Daarbij maakt hij vaak aantekeningen over details en de kleuren. In zijn werkkamer in Sneek gaat hij verder op het doek. Denkt Bosma zo goed als klaar te zijn met het schilderwerk? Dan zet hij het schilderij voor twee of drie weken aan de kant. ,,Na die tijd pak ik ‘m weer op en zie je waar je nog even aan moet werken. Maar eigenlijk is een schilderij nooit helemaal af.” 

Bosma schildert al meer dan vijftig jaar en ging tien jaar geleden met pensioen. ,,Ik heb nu iets meer tijd dan toen ik nog drukker was, maar ik ben niet veel meer gaan schilderen. Dat kun je ook niet de hele dag doen. Een uur per dag is genoeg”, vindt hij. Toch leert de schilder uit Sneek nog elke dag bij. ,,Soms gaat het niet zoals je wil, dan leer je daar weer van. Je moet als schilder niet te bang zijn. Het kan hooguit mislukken.” 

Online kunstadvies

Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst

Ja, ik wil advies

Redmer Bax

Houd jij ook zo van kunst?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste kunstwerken,exclusieve voorproefjes en leuke extraatjes.

Volg ons op social media!

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, prachtige kunstwerken en exposities.