Galerie Peter Bax

Aantal items: 0 Bedrag: € 0,00 bestellijst

kunstuitleen Sneek Sudwest Fryslan - ruim 400 kunstenaars in Stock

Doet Boersma en Jitse Sikkema exposeren samen in Sneek

De prachtige zomer in Friesland is voorlopig geen reden om een galeriebezoek over te slaan, stelt Redmer Bax vast. “De bezoekersaantallen voor PROJECT11 overstijgen onze verwachtingen voortdurend. Met ook veel bezoek van ver buiten de Nederlandse grens. Ook nu is de expositie met werken van Doet Boersma en Jitse Sikkema er weer een om beslist niet te missen.”

Doet Boersma (1958, Wjelsryp) is een Friese landschapsschilder met passie. Doet vertelt: “In het thema landschap kan ik mijn kunstenaarschap kwijt: kleur, vorm, sfeer (van veelal het Friese landschap), dynamiek en abstracties. Dit resulteert in een bombardement van kleur, want ik ben een colorist als geen ander, maar ik schuw ook ingetogenheid niet. In mijn schilderijen zijn meer figuratief werk te zien, alsook abstracties van landschappen. Dit werk bestaat steeds naast elkaar in mijn carrière als schilder.”

In haar nieuwe werk is de focus komen te liggen op de vruchtbare aarde, wortels, zaad, groeien, onder het oppervlak. Zij focust zich op de onzichtbare, maar essentiële processen van de natuur, zoals kiemkracht, wortelen, verleiding door geur en kleur voor insecten, maar ook het voortdurend zaaien van planten. Het is een reis, die beleeft wordt in exotische kleuren, vormen en sfeer. De bewondering voor de kracht van de natuur laat Boersma in deze tentoonstelling zien.
Doet Boersma doorliep de lerarenopleiding (tekenen en handvaardigheid) Ubbo Emmius in Leeuwarden en de Kunstacademie Minerva in Groningen. Ze is naast schilder ook artistiek leider en directeur van Kunstacademie Friesland.

Mede exposant Jitse Sikkema is geboren op 7 Mei 1943 in Leeuwarden. Voor hem is dit niet de eerste keer dat hij bij Bax Kunst te zien was. “Ik exposeerde eerder aan de Singel in 2011 en sindsdien is het contact met Redmer en Peter Bax altijd zeer goed gebleven. Ik voelde mij ook vereerd dat zij aan mij gedacht hebben om deel te nemen aan PROJECT11.”

Sikkema volgt een kunstopleiding o.a. aan de Academie voor Beeldende Kunst Minerva in Groningen. Hij debuteert als kunstschilder, maar de nadruk komt al snel te liggen op ruimtelijk werk. Kenmerkend is de voorkeur voor het gebruik van klei. Veel beelden die bestemd zijn om in brons af te gieten ontstaan in dit materiaal. “Klei is een prachtig materiaal om vorm te geven aan een idee. Het heeft meer karakter dan boetseerwas”, aldus Sikkema. Over zijn werkwijze zegt hij: “Om emotie en lichaamstaal zo puur mogelijk in een beeld te vangen, breng ik het lichaam soms terug tot een kalligrafische vorm, zonder mij te laten afleiden door de anatomie en de schoonheid”.

Al vroeg in zijn carrière volgen er solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland en hij wordt uitgenodigd voor internationale tentoonstellingen en kunstbeurzen. Veel beelden zijn opgenomen in particuliere collecties en vinden hun weg naar openbare ruimtes en collecties van bedrijven en instellingen.

Sikkema besluit: “Ik heb er erg veel zin in om weer bij Galerie Bax Kunst te zijn. De verbinding tussen de dorpen en steden in Fryslân is door al dit culturele “geweld” beter dan ooit tevoren. Ik denk dat LF2018 een positieve erfenis draagt waar onze prachtige provincie nog jaren lang plezier en vooral bezoek aan beleeft.”

Openingstijden:

  • Maandag: Gesloten
  • dinsdag: 13:30 - 18:00 uur
  • woensdag: 13:30 - 18:00 uur
  • donderdag: 13:30 - 18:00 uur
  • koopavond: Gesloten
  • vrijdag: 13:30 - 18:00 uur
  • zaterdag: 10:00 - 17:00 uur
  • zondag: Gesloten